Kofa Bitkisinden Peynir Sepeti

Kofa bitkisiyle bir peynir sepeti ördüm.

 

İtalyanca’da bu sepete ‘la fuscella’, Korsikaca’da da ‘la fattoghja’ veya ‘la casgiaghja’ deniyor.

 

 

Bu sepet türü birçok Akdeniz ülkesinde yapılıyordu (Kıbrıs’ta hala yapılan örneklerini görmüştüm). Fakat AB’nin peynir yapımına getirdiği hijyen standartlarıyla zamanla kullanımdan kalkayazmış.Şimdilerde bu sepetin plastik olanları kullanılıyor.

 

Sicilya’da bu sepetle yapılan peynire ‘la giuncata’ deniliyor (kofanın İtalyancası olan giunco kelimesinden türetilmiş).Bizde de sepet peyniri deniliyor.

 

Bu sepetler lor, ricotta, brocciu (Korsikaca) gibi taze peynir yapımında da kullaılıyor.

 

Ben lor peyniri yaparken, tülbente koyup,asarak süzüyorum.Bu yöntemde hiçbir sorun yaşamadım,sadece peynir altı suyu tülbenin altındaki kaba akarken bazen etrafa sıçrayabiliyor.

 

Bu sepetlerin nasıl kullanıldığını araştırırken, kullanıldıktan sonra nasıl temizlendikleriyle ilgili bir bilgiye ulaşamadım.Ben peynir süzüldükten sonra sepette kalan peynir kalıntılarını suyla yıkadım ve kuruması için dışarıya bir iple astım. Kuruduktan sonra hala peynir parçası kalmışsa da kolaylıkla toz haline gelip temizlenebiliyor. Sanırım biraz kalıntı kalması göz ardı edilebiliyor.Eskiden nasıl kullanıldığına dair bir bilgiye ulaşamadığım için tam bilemiyorum.Eğer aranızda bu yazıyı okuyanlardan bilenler varsa lütfen yorumlarda paylaşın. 

 

Sepeti yaparken kullandığım kofa (juncus) bitkisi sulak yerlerde büyüyor.Dünyanın birçok yerinde bulanabilen bir bitki. Büyüme alanları da oldukça çeşitli: su biriken,drenajı az olan yol kenarlarında, çamlıklarda, su giderlerinde bulmak mümkün. Eğer gözlerinizi açık tutarsanız, kofa size kendini gösterir!

 

Ben topladıklarımı önce gölgeli bir yerde kuruttum. Aslında yeşil olan rengi,kurudukça sararıyor.

Sepeti yapmaya başlamadan bir gün önce kofaları yağmur suyu deposuna sallandırıp 1 gün (yarım gün de olur) boyunca ıslattım. Sonra da nemini alması için eski bir havluya sarıp sepeti yapmaya başladım.

 

Şimdiye kadar rastladığım en güzel yumuşak sepet yapım malzemesi bu!

 

 

Bu sepeti yapmayı adım adım gösteren bir video serisi buldum. Siz de yapmak isterseniz işte burada:

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir